"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5992 %-0.02
36,2904 %0.58
3.383.823 %0.07
2.967,60 -1,26
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Staj ve çıraklık için kafaları karıştıran mesaj!

Staj ve çıraklık için kafaları karıştıran mesaj!

EYT staj ve çıraklık dönemi sigortasının EYT'ye dahil edilip edilmeyeceği konusu gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. İşte, 2023 EYT staj ve çıraklık sigortası son durum...

8 Eylül 1999 tarihi öncesi sigorta girişi olanlara emeklilik hakkı elde etti. EYT düzenlenmesinin yasalaşıp Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından EYT başvuru işlemleri 3 Mart 2023 tarihi itibarıyle başladı. AK Parti Grup Toplantısı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT staj sigortasına ilişkin "staj bir eğitimdir" ifadelerini kullandı. 

EYT'DE STAJ SİGORTASI SAYILACAK MI? 

Bakan Bilgin, "Staj mağduru diye bir kavram doğru değil. Primini yatırmamış kişiler primini yatırmadan emekli olabilir mi, patronları kim? Kendi adlarına sigorta primi yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar. Siz kendi iş verenlerinize sorun, staj için gelen çocuklar için prim yatırırsanız staja alır mısınız. Staj bir eğitimdir, bu durumu siz de yaşamışsınızdır. Kavramları doğru kullanın" değerlendirmesinde bulundu.

EYT'DE STAJ SAYILIYOR MU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj süresinin EYT kapsamında sayılıp sayılmayacağına dair, "Staj bir mağduriyet konusu değil. Staj bir eğitim. İş akdi stajla başlamıyor. Dolayısıyla EYT onu kapsamıyor.." ifadelerini kullandı.

Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, TV100'deki Taksim Meydanı programında kafaları karıştıran ancak aynı zamanda umut da olan açıklamalarda bulundu. İşte o konuşmalar... 

3308 sayılı kanun 1986 yılında yürürlüğe girmiş ve günümüze kadar devam etmiştir. Aslında EYT gibi 2014, 2015'li yıllarda vatandaşların daha çok dikkatini çekmiştir. Biz de şu şekilde karar vermiştik. Bireysel başvurular bu davaya zede verir. Bizlerde bir dernek olalım ve bu çatı altında  hareket edelim istedik. 

Bizler meslek lisesi, yüksekokul, üniversite, çıraklık okulları döneminde hem eğitim hayatına devam etmiş hem de iş yerlerinde bilfiil çalışmış kişilerdir. Ekonomiye katkı sağlamıştır. Ev geçindirmiştir. Ve aynı zamanda da eğitimini tamamlayan vatandaşlardır esasında. 

Yani ben Ticaret Meslek Lisesi'nde okurken 4. sınıfında 3 gün iş yerine 2 gün de eğitime tabii tutuldum. Çıraklık okuluna gidenler ise haftanın 5 günü iş yerlerinde bilfiil çalışmış ve 1 günde teori olmak üzere eğitimlerini tamamlamıştır. 

Bizler 15, 16 yaşlarında okulumuz, iş verenimiz ve devletimiz tarafından kanuna uygunluk açısından zorunlu staja tabi tutulduk. Dedilerki bize, siz bu stajınızı bitirmeden kesinlikle ve kesinlikle mezun olamazsınız. Diplomanızı alamazsınız. Bizler de gerek özel iş yerlerinde gerek devlet kurumlarında staja tabii tutulduk. 

Ancak devletimiz bize o günün şartlarında sadece iş kazası ve meslek hastalığı bazında sigortalarımızı yapmış. O dönem bizim okul müdürlerimiz, idarecilerimiz bizlere sosyal güvenlik kartlarını verdiklerinde bizlere dediler ki çocuklar siz çok avantajlısınız.  Çünkü sizin sigorta başlangıcınız yapıldı. Siz diğerlerine göre daha önce emekli olacaksınız. Ama gel gelelim günümüz şartlarında bu bölye olmadı.

5518 sayılı kanuna göre bu şartlarda emeklilik sistemine tabii değiliz. Diyorlar ki siz o dönemde kısa vadeli prim yatırmışsınız. Uzun vadeli olmadığı için emeklilik sistemine tabi olamazsınız. Biz de diyoruz ki 15-16 yaşındaki çocukken verilen sigorta kartları biz de hala mevcut. Ne önünde ne arkasında kısa vadeli prim yattı ifadesi kesinlikle yok.

e-Devlet çalışma hayatım sistemi üzerinde şöyle bir güncellem yapıldı. İş yeri tescil numaranız, yılınız budur. Uzun vadeli prim kollarına tabi olduğunuz yer budur. Kendimden örnek vereyim. 1996 yılında ticaret meslek lisesine giderken başlangıç numarası almışım. Bir gün dahi kısa vadeli prim yatmamış. Üniversiteye gitmişim. Yıl 2002 olmuş. Ben uzun vadeli primlere tabi olarak çalışmaya başladığımda SGK bize diyor ki sizin emekliliğiniz 2000 yılından itibaren baz alınır.

Yorumlar
İsmail Sivas 1 yıl önce
Başkanım yeter artık yormayın bularin karşısında taş olsaydı dile gelirdi bizi mücadelemizi bu mübarek günde Rabbimiz gördümu bize yeter varsın kul hakiyla yetim şehit hakiyla gitsinler Ebu lehepte yetimgarip haki yemişti devlet hak yeme yeri değil hak dağıtma yeridir buda burdan böyle biline ey Tayyip başkan
BEĞENME
0
CEVAPLA
E
Edo 1 yıl önce
Hep ayni yalanlar bunlar bisey yapmaz sandikta soracaz.
BEĞENME
0
CEVAPLA
B
Bekir doğru 1 yıl önce
1990 başlangıç ama benim ustam 2003 de vefat etti şimdi ben kimi kime şikayet edeyim sayın bakan siz çözün bu işi adamın mezarını,mı açıp da konuşaçaksın hadi hallet bakayım patron işmi
BEĞENME
0
CEVAPLA
O
Oylar Staja (5000 e) 1 yıl önce
5000 ve staj Seçimden önce çözülmeliydi (artık çok geççç...
BEĞENME
0
CEVAPLA
M
Mehtap kısa 1 yıl önce
Çalışma bakanı haziranda staj meselesini çözeceğiz diyor......o zaman niye 2.torba yasada çözülmedi bu iş..... bi açıklama duyan oldu mu.....benim duyduğum söyleyeyim.....Haziran ( yani oyunu ver)........staj başlangıç ........cekkk.....cakkkk. .....cağız. ....bilir......görüşüyoruz.....toplanacağız...... Kanun..... nizam....intizam..... .çok ..sıkıldım.......size ..Güle güle ...........millet ittifakı çözer bu işi.......
BEĞENME
0
CEVAPLA