"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2571 %-0.03
37,3500 %0.29
2.428.032 %-2.292
3.008,09 -2,05
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Staj ve çıraklık mağdurları bu şekilde EYT'ye dahil olabilirler

Staj ve çıraklık mağdurları bu şekilde EYT'ye dahil olabilirler

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, EYT düzenlemesine dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarıyla ilgili sevindiren bir açıklama yaptı.

TESK Genel Başkanı Bandevi Palandöken, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamına dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarının büyük bir çoğunluğunun esnaflardan oluştuğunu ve  mevcut durumda yapılan düzenlemenin Anayasa'da yer alan 'eşitlik ilkesine' aykırı olduğunu belirtti. 

"Esnaf 9 bin prim gününde emekli olurken SSK’lının 7 bin 200 günde emekli olması Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Mağduriyetin ortadan kalkması için esnafımız da SSK’lılar gibi 7 bin 200 prim günü ile emekli olabilmeli. EYT düzenlemesi esnafımızın bu sorununu gidermediği gibi geriye dönük borçlanma hakkı verilmediği için mağduriyetleri artırdı. Oysa esnafa sağlanacak geriye dönük borçlanma hakkı ile devlete önemli bir gelir kaynağı sağlanır. En kısa zamanda EYT düzenlemesine ek bir madde ilave edilerek esnaf ve sanatkarımız ile staj mağdurlarının da EYT’den faydalanmasının önü açılmalı.” ifadelerini kullandı.

BAKAN BİLGİN’DEN ‘STAJ MAĞDURU’ YORUMU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında ‘staj mağdurları’ kavramının doğru olmadığını ve prim yatırılmadan emekli olunmayacağının altını çizerek, “Staj mağduru diye bir kavram doğru değil. Primini yatırmamış kişiler primini yatırmadan emekli olabilir mi, patronları kim? Kendi adlarına sigorta primi yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar. Siz kendi iş verenlerinize sorun, staj için gelen çocuklar için prim yatırırsanız staja alır mısınız. Staj bir eğitimdir, bu durumu siz de yaşamışsınızdır. Kavramları doğru kullanın” demişti.

2. TORBA YASA İLE STAJ SORUNU ORTADAN KALKACAK MI?

Kademeli prim sistemi, kısmi emeklilik ve staj ve çıraklık mağduriyeti de dahil olmak üzere EYT düzenlemesinin içerisinde yer alan çok sayıda problemin Meclis'e gelecek 2. torba yasa ile çözüleceği iddia edilmekte.

Staj ve çıraklık mağduriyetinin 2. torba yasasına dahil edileceği konuşulurken Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal  başta olmak üzere, Ankara kulisleri ile sıcak temaslar kuran çok sayıda uzman, seçimden önce yaşanılan mağduriyetin çözüme kavuşacağını belirtti.  

Yorumlar
K
Kütahya Arif 1 yıl önce
Devlet kurumu olan Garp linyit işletmesinde yaptım stajımı benim primi Devlet ödeyecek. Staj yoksa oyda yok
BEĞENME
0
CEVAPLA
N
Nur 1 yıl önce
Staj başlangıç sayılmalı yeter artık kandırıldık
BEĞENME
0
CEVAPLA
H
Hakkını arayan bir işçi 1 yıl önce
Geçen sene bugünlerde e devlet çalışma hayatımda emeklilik şartlarım 57 yaş 25 yıl 5900 olan emeklilik şartlarım EYT çıktıktan sonra 60 yaş 7000 gün 25 yıl oldu devlet herkese erken emeklilik hakkı verirken bana resmen daha çok geç şartlar çıkarken çok hakkımı yedi çünkü geçen sene bugünlerde prim günüm 5900 günden tam dolu 25 yıl hizmet süreme 1 yıl 2ay vardı yaş şartıma 16 sene vardı ama şuan fazladan 5900 olan prime fazladan 1100 gün eklendi 25 yıl hizmet süresine 1 yıl var yaşa şu an 18 sene gösteriyor tamamen hakkım yendi helal etmiyorum staj tarihim 14.09.1998 prim başlangıç tarihi 10.12.1999 dur acaba doğrumudur normal prim başlangıç tarihimde 5 ay geç başlamış çalışdığım şirket 5 ay yapmamıştır
BEĞENME
0
CEVAPLA
F
Filiz 1 yıl önce
5binle yapicaz nediniz nerde sözünüz toki cikmiyor eyt yararlanamiyoruz ev olmuş. 5 bin aldığımız 8 500 askeri
BEĞENME
0
CEVAPLA
A
Ayşe GAY 1 yıl önce
Belediyelerden haksız yerlere işten çıkarılan işçiler ve memurlar ne olcak.sozlesmeli personel kadro şöleninde sayın cumhurbaşkanımız seçimlerden sonra belediyelerden çıkarılan işçiler ve memurlar tekrar yasal düzenlemeyle belediyelere alınacak diye konusma yaptı seçimlere kadar meclise ve resmi gazeteye gelirmi.
BEĞENME
0
CEVAPLA