EYT kapsamında yer almayan staj ve çıraklık mağdurları seçime kısa bir süre kala tepkilerini arttırmış durumda.
8 Eylül 1999 öncesi zorunlu saj yaparak sigorta kartını alan ancak emeklilik hakkı tanımayan staj ve çıraklık mağdurlarına henüz müjdeli bir haber gelmedi. Günden güne seslerini daha fazla duyuran mağdurlar mücadelelerinden hiç vazgeçmiyorlar. Staj ve çıraklık mağdurları her ortamda kendilerine yapılan haksızlığı haykırıyor.
STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI KİMDİR?
Staj ve Çıraklık mağdurları aslında meslek lisesi, yüksekokul, üniversite, çıraklık okulları döneminde hem eğitim hayatına devam etmiş hem de iş yerlerinde bilfiil çalışmış kişilerdir. Ekonomiye katkı sağlamıştır. Ev geçindirmiştir. Ve aynı zamanda da eğitimini tamamlayan vatandaşlardır.
15, 16 yaşlarında okulumuz, iş verenimiz ve devletimiz tarafından kanuna uygunluk açısından zorunlu staja tabi tutuldu Onlara denildi ki , siz bu stajınızı bitirmeden kesinlikle ve kesinlikle mezun olamazsınız. Diplomanızı alamazsınız. Bizler de gerek özel iş yerlerinde gerek devlet kurumlarında staja tabii tutuldular. Ancak devlet onlara o günün şartlarında sadece iş kazası ve meslek hastalığı bazında sigortaları yapmış. O dönem okul müdürleri, idareciler mağdurlara sosyal güvenlik kartlarını verdiklerinde dediler ki "Çocuklar siz çok avantajlısınız. Çünkü sizin sigorta başlangıcınız yapıldı. Siz diğerlerine göre daha önce emekli olacaksınız. " Ama gel gelelim günümüz şartlarında bu bölye olmadı.
STAJ ÇIRAKLIK MAĞDURİYETİ ÇÖZÜLECEK Mİ?
SSD, staj mağduriyetinin çözülmesi için 2022 senesinde çok geniş kapsamlı bir çalışma yaptığını söyledi. Gerek iktidar gerek muhalefetle.K Parti, MHP ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'le aynı masada bu mağduriyeti anlatıldı. Onlar bu sorunlardan bahsederken Bakan Bilgin gayet makul bir şekilde dinlediğini ve araştırma yapılacağını belirtti. Bu konuyla ilgili 52 tane kanunun teklifi verildi TBMM'de. Ayrıyeten 1987'de Turgut Özal zamanında bir defaya böyle bir hak verildi. Onlar da hem meslek hastalığı hem de iş kazası bazında yatan primlerinin kalan kısmında gerekirse borçlanarak devlete de bir kaynak oluşturmak istiyorlar. Kısaca malulluk, ölüm, emeklilik sistemine dahil olmak için eksik yatan primlerini kendileri tamamlayarak geri kalan primlerini de ödemek istiyorlar. Sadece iş kazası ve meslek hastalığı primleri bulunuyor.