"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2446 %-0.07
37,2962 %0.12
2.479.752 %-0.329
3.058,31 -0,41
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Staj-Çıraklık Mağdurlarına ve 2000 sonrası SGK'lılara ADALET

Staj-Çıraklık Mağdurlarına ve 2000 sonrası SGK'lılara ADALET

EYT düzenlemesinden yararlanamayan staj-çıraklık mağdurlarına ve 2000 sonrası SGK'lılar, hükümete seslenerek adalet istediklerini belirtti.

EYT düzenlemesi Meclis^ten geçerek yasalamasının ardından 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde etti. Ancak staj ve çıraklık mağdurları başta olmak üzere 2000 sonrası sigorta girişi olanlar da büyük bir beklenti içerisine gird

EYT düzenlemesi yürürlüğe girmesi hükümet tarafından "mağduriyeti kökten çözdük" açıklamasıyla karşılandı. Ancak konunun kapsamı hakkında tartışmalar sürüyor. EYT konusunda mağduriyet yaşaaynların yardım kampanyaları sürüyor.

 Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Karabük Milletvekili Dr. Hüseyin Avni Aksoy'un dikkatini çekti ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e soru sordu.

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI İÇİN DÜZENLEME 

Staj ve çıraklık mağdurları için Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e soru önergesi vererek, aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler için staja başlama tarihinin sigortalılık başlangıç tarihi olarak alınması için düzenleme yapılmasını talep etti.

Belirli bir tarihten önce çalışmaya başlamış olanların yararlanabileceği eski yasal düzenlemelerin, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından eklenen "kademeli prim sistemi" ile birlikte değiştirildiği bilinmektedir. Bu değişiklik, emeklilik için gereken prim günü sayısının artmasına neden oldu ve staj veya çıraklık döneminde çalışan öğrencilerin mağdur olmasına sebep oldu.

Bu nedenle, Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e yönelik bir soru önergesi sunarak, aday çıraklar, çıraklar ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler için staj başlangıç tarihlerinin sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi için bir düzenleme yapılması talebinde bulundu. Bu sayede, söz konusu öğrencilerin prim günü sayıları artacak ve emeklilik haklarını kazanmaları kolaylaşacaktır.

BAKAN VEDAT BİLGİN'E SORU YÖNELTTİ

Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Aksoy, Bakan Vedat Bilgin'e üç soru yöneltti. İşte o sorular: 

1- Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 5. Maddesinin(b) bendi ile 3308 sayılı Kanunda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin, uzun vadeli sigorta kollarında hizmet ve sigorta başlangıcı sayılması yönünde bir çalışma yürütülmekte midir?

2- Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere borçlanma hakkı tanınması düşünülmekte midir?

3- Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler için staja başlama tarihlerinin sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi için bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?

2000 Sonrası SGK mağdurlarıyla ilgili çalışma var mı?

EYT düzenlemesinin yasalaşmasının ardından 2 milyon 250 bin lişi yararlandı. Ancak geride bırakılan 2000 sonrası SGK'lılar hayal kırıklığına uğradı.

Bir gün ile EYT'den yararlanamayan ya da ilk işe giriş tarihi 2000 sonraso olan vatandaşlar yeni bir düzenleme yapılmasını istiyor. Beklentileri tıpku EYT'liler gibi yaş şartı olmadan prim ve hizmet yılı şartı doldurmak koşuluyla  kademeli emeklilikten yararlanmak istiyorlar. 

1999 dan sonra sigortalı olanlar ne zaman emekli olur?

1998 ile 8 Eylül 1999 arası olanlar 25 yılı tamamlamaları ve 5975 gün prim ödemeleri ve 58 yaşını tamamları halinde emekli olmaya hak kazanırlar.

2001 sigorta girişli ne zaman emekli olur?

10 Ocak 2001 başlangıcına göre emekli olmak için; 7000 gün prim ödememe ve 58 yaş şartlarına tabi. 1482 gün daha prim ödeyerek toplam primini 7000 güne tamamlaması şartıyla, 58 yaşını dolduracağı 1 Mart 2040'da emekli olabilir.

2002 sigorta girişli EYT ne zaman emekli olur?

İlk sigorta girişi 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında olan kişiler 7000 gün prim ödeyerek 60 yaşını doldurduklarında emekli olmaya hak kazanırlar. Ayrıca 23.05.2002 tarihinden önce kişi 3600 günü ve 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlamış olursa 50 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Yorumlar
İbrahim 1 yıl önce
Bizle dalga geçiyorlar birde oy istiyorlar oy yok
BEĞENME
0
CEVAPLA
S
Sezgin usta 1 yıl önce
Bilgili 14 mayısda görüşecez siz zannediyorsuz seçim gelince Allah deriz kitap deriz alırız oyları buzamanakadar MHP oy attım MHP bize neyaptı hakkımız olanı vermedi peki sayın Bahçeli sözün geçmiyorsa neden arkasına gidiyorsun çık tekbaşına oy atalım bilgili midir bilgisizmidir onu bakan niye yapalım staj kim cözüyorsa oy ona yok sağcı yok solcu geçin bunları
BEĞENME
0
CEVAPLA
N
Nihat acar 1 yıl önce
Ciraklık hakkımı kım verirse oylar ona bizi vedat bilgin hiç tinlamadı secimde bizde omlari tınlamayalim yazık bu emeyinin karsilını olamayamlara biz yetirdik biz goturüz
BEĞENME
0
CEVAPLA
V
Velu 1 yıl önce
55 yaş 3600 pirim kısmi emeklilik haklarımızı iki kez yediniz 60 yaşta kendiniz emekli olun mezarda size kesinlikle 56 tane oy var hepsi bu sefer chp
BEĞENME
0
CEVAPLA
P
Pervin kilic 1 yıl önce
Kim benim istediğimi yaparsa oy ona evde beş oyumuz var uc oyumuz z kuşağı zaten kızıyorlar birde bir çocuğumun hastane parasını yatırdım beşbin olsun diye şimdi evde ucu bir olup zaten kiziyorlardi şimdi akpnin lafini bile evde konuşturmuyorlarcocuğum diyorki bunlar yalancı benim hastane paramı aldilar bende sesiz kalıyorum bir şey diyemiyorum çıkarın 5000bini biraz yüzüm gülsün iki aydir uyku yok ameliyetgunu yaklaşıyor içimden kusuyor e yapacayiz kredi çeksek nasıl öderiz ne yaparız düşün kendimde ayağimdan sakat surunuyorum işyerinde
BEĞENME
0
CEVAPLA