Aksa Gaz işçilerinin haklarının gasp edilmesi üzerine Enerji İşçileri Sendikası Başkanı Mahmud Altunsoy, Aksa Gaz'a karşı bir dava açmıştı. Açılan dava sonuçlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından 14 Haziran 2024 tarihinde verilen yetki belgesi, sendikanın zaferi oldu.

CHP'li Tugay'dan işten çıkarılan işçilerle ilgili açıklama CHP'li Tugay'dan işten çıkarılan işçilerle ilgili açıklama

Yetki tespitinde kullanılan ifadelere göre, Aksa Çukurova Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. ve bağlı işyerlerinde Enerji İşçileri Sendikası'nın toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi tanındı. Yetki tespit yazısında şu ifadeler kullanıldı:

"Aksa Çukurova Doğal Gaz Dağıtım A.Ş ve bağlı (14 nolu işkolunda faaliyet gösteren) işyerlerinde Enerji İşçileri Sendikasının (ENERJİ-İŞ) toplu iş sözleşmesi yapmak üzere Yasanın aradığı gerekli çoğunluğu sağladığına ilişkin ilgi tespit yazısı taraflara gönderilmiştir. Söz konusu tespit yazısına işveren tarafından itiraz edilmiştir. Adana 4. İş Mahkemesinin 04/072023 tarihli ve Esas No:2022/228, Karar No:2023/267 sayılı kararı ile istinaf kanun yolu açık olmak üzere, davanın kabulüne ve ilgi yetki tespitinin iptaline, davalı sendikanın davacı işyerinde toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili olmadığının tespitine karar verilmiştir. Kararın davalılar tarafından istinafa götürülmesi üzerine, Adana Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesinin 16/11/2023 tarihli ve Esas No: 2023/2022, Karar No:2023/1744 sayılı kararı ile istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir. Temyiz kanun yoluna başvurulması üzerine ise Yargıtay 9. Hukuk ve Bölge Adliye Mahkemesinin kararının bozularak oradan kaldırılmasına ve davanın reddine kesin olarak karar verilmiştir. Bu nedenle, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 44'üncü maddesi gereğince yukarıda belirtilen işyerlerinde Enerji İşçileri Sendikasının (ENERJİ-İŞ) işletme toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili olduğunu gösteren bu yetki belgesi verilmiştir."

İlk Derece Mahkemesi kararı ile Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozularak ortadan kaldırılmasına hüküm verildi. 

Mahkeme sürecinde sendikanın kararlılığı ve kanıtlı argümanları önemli rol oynadı.

Editör: Yudum İmal