"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2295 %-0.11
36,9786 %-0.07
2.278.951 %-0.836
3.015,09 -0,42
Ara
İşçi Haber Gündem COVID-19 Çin'in Hint-Pasifik'teki gücünü engelliyor

COVID-19 Çin'in Hint-Pasifik'teki gücünü engelliyor

Lowy Enstitüsü yayınladığı raporda koronavirüsün Çin'in Hint-Pasifik'teki gücünü zayıflattığını iddia etti.

Lowy Enstitüsü pazar günü yayınladığı bir raporda, koronavirüs pandemisinin Çin'in Hint-Pasifik'teki gücünü zayıflattığını ve bölgede derinleşen güvenlik belirsizliklerinin "önemli" bir savaş riski oluşturduğunu söyledi.

Sidney merkezli dış politika düşünce kuruluşu, bölgedeki ABD müttefikleri ve Hindistan gibi kilit dengeleyici güçler, Çin'in yükselişine yanıt olarak Amerikan kapasitesine ve askeri ve stratejik bir karşı ağırlığı sürdürme isteğine hiç bu kadar bağımlı olmamıştı.

Aynı zamanda Pekin, Güneydoğu Asya ülkelerini ABD koalisyonuna katılmaktan caydırmaya çalışırken, Rusya ve Pakistan'ın yanı sıra Kuzey Kore ile olan askeri mübadelesini yükseltti ve Çin ile uyumlu nükleer silahlı güçlerden oluşan böylesine müthiş bir üçlü oluşturdu.

Raporda, "Ortaya çıkan askeri güç dengesinin Hint-Pasifik'te caydırıcılığa ve stratejik istikrara katkıda bulunup bulunmadığı açık bir sorudur.Düşmanlıkların derinliği, ABD-Çin rekabetinin genişliği ve birden fazla potansiyel parlama noktasının varlığı, savaş riskinin önemli olduğu anlamına geliyor." ifadesi yer aldı.

Çin'in gücü zayıfladı

Salgının etkisi, genel bölgenin refahını baltalayarak Çin'in kapsamlı gücünü zayıflattı.

Raporda, "Pekin'in artık on yılın sonunda kapsamlı güçte emsal rakibinin önüne geçme olasılığı daha düşük - bu, Çin'in dünyadaki yükselişinde kaçınılmaz bir şey olmadığını gösteriyor" dedi. "Çin'in bir zamanlar ABD'nin olduğu kadar baskın olması pek olası görünmüyor."

Düşünce kuruluşu, Çin ile ilişkileri son yıllarda önemli ölçüde kötüleşen Avustralya'nın Çin'in artan gücünü çoğu ABD ortağından daha iyi yıprattığını - ancak Washington'a daha fazla bağımlı hale geldiğini söyledi.

2018'de Avustralya, Çinli teknoloji devi Huawei Technologies Co'yu 5G telekomünikasyon ağından yasakladı. İlişkiler, geçen yıl Canberra'nın koronavirüsün kökenleri hakkında bağımsız bir soruşturma çağrısında bulunmasıyla kötüleşti ve Çin'den bir dizi ticari misillemeye yol açtı.

Bu haber Reuters'tan çevrilmiştir. Haberin orijinalini okumak için lütfen tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *