"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2295 %-0.11
36,9786 %-0.07
2.278.951 %-0.836
3.015,09 -0,42
Ara
İşçi Haber Gündem Biden'den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a uyarı!

Biden'den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a uyarı!

Joe Biden'ın pazar günü yapacağı toplantıda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı krizlerden kaçınılması gerektiği konusunda uyaracağı söylendi.

ABD'li bir yetkili cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın pazar günü yapacağı toplantıda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı herhangi bir ani hareketin ABD-Türkiye ilişkilerine fayda sağlamayacağı ve krizlerden kaçınılması gerektiği konusunda uyaracağını söyledi.

Erdoğan bu ayın başlarında, ABD büyükelçisi de dahil olmak üzere 10 elçinin hapisteki hayırsever Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını istedikleri için "istenmeyen kişi" ilan edilmesini emretti, ancak daha sonra onları sınır dışı etme tehdidini geri çekti.

Sorun şimdilik çözüldü

ABD'li yetkili, gazetecilere verdiği demeçte, "Cumhurbaşkanı, ileriye dönük ve hızlı bir eylemin ABD-Türkiye ortaklığına ve ittifakına fayda sağlamayacağı gibi krizlerden kaçınmanın bir yolunu bulmamız gerektiğini kesinlikle belirtecektir."

Yetkili, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD büyükelçisini sınır dışı etmesi halinde iki lider arasında bir görüşmenin gerçekleşmeyebileceğini söyledi. Ama sorun çözüldü, en azından şimdilik, dedi.

G20 zirvesi için Roma'da bulunan Biden, Türkiye'nin F-16 savaş uçağı satın alma talebini, ABD ile savunma ilişkisini ve Suriye ve Libya gibi bir dizi bölgesel konuyu da görüşecek.

ABD'li milletvekilleri, Biden yönetimini Türkiye'ye F-16 satmamaya çağırdı ve Türkiye'nin Rus füze savunma sistemleri satın aldığı ve "düşman gibi davrandığı" gerekçesiyle bu tür ihracatları engellemekle tehdit etti.

Reuters bu ayın başlarında, Türkiye'nin ABD'den mevcut savaş uçakları için 40 Lockheed Martin yapımı F-16 ve yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın alması için talepte bulunduğunu açıklamıştı.

Her ikisi de NATO üyesi olan ABD ve Türkiye arasındaki ittifak, son yıllarda Suriye, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunması satın alması ve insan hakları konusundaki politika farklılıkları nedeniyle gerginleştiği belirtiliyor.

İlginizi çekebilir

Bu haber Reuters'dan Türkçe'ye çevirilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için lütfen tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *