Bu haftanın karşılaşmalarının değerlendirmesine sondan başlamak istedik. Ve başlığımızdan da anlaşılacağı üzere dün akşam bir sezonun kocaman fırsatı tepildi. Yine cumartesi akşamı Kadıköy de 22 yıllık bir koca serüvenin sona ermesi işten bile değildi. Ve cuma akşamı Başakşehir’de kocaman bir fırsat es geçildi. Beşiktaş’ta ise tüm bu olumsuzlukların karşısında bir şans doğdu. 


Zirvenin takipçisi Galatasaray Konyaspor karşılaşmasında galibiyet elde edip, haftaya oynanacak Beşiktaş derbisine lider olarak çıkmak istiyordu. Fakat sahada lider takım hüviyetinde bir ekip gözükmedi. Yeteri sayıda pozisyon üretilmeyen karşılaşmada gol sesi çıkmadı. Konyaspor topu rakibine vererek rakibin ataklarını akıllı preslerle yönlendirdi ve Galatasaray’ın etkinliğini sıfıra indirdi. Bununla birlikte kontra ataklar ile etkili oldu. Galatasaray ise tıpkı Fenerbahçe deplasmanında olduğu gibi topa daha fazla sahip olmasına rağmen pozisyon bulmakta oldukça zorlandı. Tempoyu yeterli seviyede artıramadı ve derbi öncesi rüzgarı arkasına almaktansa büyük bir fırsat teperek Konya’dan beklediğini alamadı.


***


Kadıköy’de önce Kolbastı Show sonra, fırtına öncesi sessizlik yaşandı. Formda bir Trabzonspor ile bu sene hayal kırıklıkları ile dolu Fenerbahçe’nin karşılaşmasına ilgi beklendiği gibi üst düzeyde idi. Karadeniz temsilcisi oyuna beklenenin tersine baskılı başladı. Ev sahibi takım avantajını kullanamayan Fenerbahçe kalesinde kolay bir şekilde pozisyonlar vermeye başladı. Trabzonspor bu fırsatları değerlendirerek öne geçmeyi bildi fakat sonrası sıkıcı bir filme döndü. Fenerbahçe skor olarak geriye düştükten sonra topa daha fazla sahip olarak rakip sahada daha fazla gözüktü. Fakat bunun karşılığı olan pozisyonları bulmakta oldukça zorlandı. Ta ki Valbuena’nın oyuna girmesine kadar. Valbueana’nın oyuna girmesi ile Fenerbahçe takımı daha üretken oldu. Trabzonspor ise ilerleyen dakikalarda rakibi 10 kişi kalmış olsa bile topa sahip olmayı geri yaslanmaya tercih etti. Rakip sahaya fazla geçmedi ve maçın bitmesini bekledi. 22 yıllık Kadıköy galibiyeti özlemi nitekim beklemekle olmayacaktı. Ve öyle de oldu. Maçın son dakikasında gelen son gol ile Kadıköy tribünleri bayram ederken Trabzonspor takımı beraberliğe üzülerek Kadıköy’den ayrıldı. Bu sonuç Fenerbahçe için süre gelen geleneklerden birisinin devam etmesi bakımdan önemli iken, Trabzonspor için ise iki bakımdan olumsuz sonucu oldu. Bu kadar yaklaşılmış bir galibiyetin getirdiği moral bozukluğu ve ligin zirvesinin puan kaybettiği haftada puan kaybedilmesi önemli fırsatın kaçmasına sebep oldu.


***


Beşiktaş 5’e taktı geliyor. Lider Başakşehir’in haftayı puansız geçirmesi ile iştahlanan Beşiktaş ikinci yarının güçlü ekiplerinden Ankaragücü’nü ağırladığı karşılaşmada, ilk yarısında tutuk bir oyun sergilese de her iki yarıda da rakibine skor olarak üstünlük sağlayarak zirve yarışını sessiz ve derinden sürdürmeye devam etti. Ankaragücü göze hoş gelen pozitif futbolu ile takdiri hak etti, fakat sahadan puansız ayrıldı. Küme düşme hattının birkaç adım ötesinde olmaları Ankaragücü’nün bu oyununda etkili oldu. Beşiktaş’ta Burak Yılmaz’a ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Son yıllarda özellikle Şenol Güneş’ten sonra sürekli bir golcüsü olan Beşiktaş, Cenk Tosun’dan sonra belki de bir şampiyonluğa mal olan geçiş dönemini Burak Yılmaz ile kapattı. Ve o Burak Yılmaz, Şenol Güneş’i belki de bir şampiyonluk ile uğurlayacak.


***


Hafta Başakşehir’de, liderin Göztepe’yi ağırladığı karşılaşma ile açıldı. Karşılaşmada favori olan Başakişehir son haftalarda ki kötü sonuçlu futboluna bu maçta da dur diyemedi. Karşılaşmaya gol ile başlayan Göztepe, hırslı azimli futbolunu, mücadele gücünü üst seviyeye çıkararak, rakibine çok fazla pozisyon vermeden ve bilakis kontra ataklar ile tehlikeli ataklar olgunlaştırarak maçı tamamladı. Neticesinde son dakikalarda bir gol daha bularak haftanın sürprizini gerçekleştirerek ligde kalma adına ümitlerini yeşertti. Başakşehir Futbol Kulübü ise haftanın diğer sonuçlarına bakıldığı zaman büyük bir fırsatı tepmiş oldu. Avantaj yine kendilerinde. Özellikle en yakın rakipleri Galatasaray’ın puan kaybetmesi ve haftaya en yakın iki takipçisinin karşılıklı oynayacak olması Başakşehir’i şampiyonluk yolunda yeniden motive edecektir.