Yenilenen İstanbul seçimlerinden sonra Millet ittifakının adayı Ekrem İmamoğlu, ciddi bir farkla kazandı. Seçim ile ilgili analizlerimi bir sonraki yazıya bırakacağım. Ancak ülkenin kutuplaştığını söyleyenlere de bir hatırlatma yapmadan geçemeyeceğim. 

Bu yazı kimlerle kutuplaşmamız gerektiği ile ilgili. 

Kutuplaşma, ayrışma, bölünme tamamı suni gündemler. Balzac'tan bu yana insanlık sadece iki kutba ayrılır. Bunun dışında bir kutup yapaydır, algıdır.

1- Modern hareketin makbul diye tanımladığı 'insanlar'
2- Modern hareketin katakomplara, yeraltına gömdüğü 'öteki insanlar'

Goriot Baba'da Vauquer Pansiyonu'nun girişinde şu kitabe yazar: "HER İKİ CİNSTEN ve ÖTEKİ İNSANLAR İÇİN"

Her iki cins kadın ve erkektir. Peki ya "Öteki insanlar?"

'Ötekiler' 1813 yılı itibariyle Paris'in modern yaşamında artık makul ve makbul kabul edilmeyen, eline geçen üç-beş kuruşla fakir bir pansiyona "çekilmekten" (katakomplara) başka bir yol bulamayan insanlardır. Hayattan tard edilmiş kitlelerdir.

1785 yılında şehir merkezlerindeki mezarlıkların "yeni imar alanları açabilmek" adına yeraltına indirilmesi gibi "Goriot Babalar" da şehrin varoşlarına ricat etmişlerdir. Bu yüzden Goriot Baba Madam Vauquer pansiyonuna çekilir.

Çünkü artık modern Paris karısının ona evlenirken hediye ettiği kahve fincanıyla her sabah kahve içmesine müsade etmeyecektir. O fincanlar eskimiş, o kahvenin yerini yeni içecekler almıştır. Karısının kemikleri ise artık bir yeraltı dehlizinde milyonlarca iskeletle beraberdir.

Cumhuriyet gazetesi okuru, banka borçlusu memur bir karı koca aslında benimle aynı pansiyonda aynı katakompta misafirdir. Aynı okula gider çocuklarımız, bir sınıfta 35-40 talebe vardır. Aynı hastanelerde yatarız ve SSK ilaçlarımızın ücretini karşılar.

Artık tüm toplumun âli menfaatleri değil bir topluluğun âli menfaatleri öncelenir. Hukukun koruyucu şemsiyesi onların üzerindedir. Onlar hukuken, siyaseten, ekonomik olarak korunan ve kollanan bir kitledir. Öteki insanlara karşı.

Siyasal açıdan emperyalizm ekonomik açıdan kapitalizm, sosyo-kültürel açıdansa modernizm yeni düzenin kurucu unsurlarıdır. Bunlara uymayanın bu düzende yaşama şansı yoktur. Gerçekte kimle kutuplaşacağını bil güzel kardeşim. Sağ/sol/arka/ön hepsi hikaye.

Seni milyonlarca iskeletle şehrin arka sokaklarına gömenleri hatırla.

Ölüler kutuplaşamaz bunu da unutma.